Gigantul rus din domeniul gazelor naturale Gazprom a anunțat că lucrările de construcție la gazoductul Nord Stream 2 au fost finalizate.
Potrivit companiei, lucrările s-au încheiat în dimineața zilei de vineri, 10 septembrie, informează Agerpres.
„La o reuniune operaţională care a avut loc la sediul Gazprom, directorul general al grupului, Alexey Miller, a informat la ora locală 08:45 (07:45, ora României, n. red.) lucrările de construcţie la Nord Stream 2 au fost finalizate”, a informat grupul energetic controlat de statul rus, prin intermediul unui comunicat de presă.
Săptămâna aceasta, operatorul proiectului anunța că specialiștii au sudat ultima țeavă din acest gazoduct care trece prim apele teritoriale daneze. La acea dată, oficialii anunțau că doar unirea cu secțiunea din apele teritoriale daneze mai trebuia realizată pentru finalizarea proiectului.
Potrivit Gazprom, o cantitate de 5,6 miliarde metri cubi de gaze naturale ar putea fi livrată prin Nord Stream 2 până la finele acestui an.
Gazoductul Nord Stream 2 este compus din două linii separate care împreună pot să transporte anual 55 miliarde metri cubi de gaze din Rusia în Germania, o cantitatea suficientă pentru aprovizionarea a 26 de milioane de gospodării.
Citând surse din apropierea acestui dosar, Bloomberg a dezvăluit că Gazprom intenţionează să demareze livrările de gaze prin prima linie a Nord Stream 2 la 1 octombrie, iar prin ambele linii de la 1 decembrie.
Proiectul a suferit o serie de întârzieri din cauza opoziției Statelor Unite față de construirea acestui gazoduct.
Statele Unite, dar și unele state europene, cum ar fi Polonia, au criticat proiectul, susținând că acesta ar urma să crească dependența Germaniei și a Uniunii Europene față de Rusia în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze naturale.
În schimb, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, susține proiectul, lucrările la acesta fiind reluate în decembrie, după aproape un an.
Recent, Casa Albă a anunțat că Joe Biden consideră că acest gazoduct reprezintă „o afacere proastă pentru Europa”.
Perspectivele s-au schimbat după ce preşedintele Joe Biden a decis să elimine unele sancţiuni, în luna mai a acestui an când a fost convenit un acord cu Germania, care a avertizat că va reacţiona dacă Rusia va încerca să folosească energia ca o armă împotriva Ucrainei.